Zeneiskola

A bakonycsernyei zeneiskola 1984-ben indult a móri Állami Zeneiskola Kihelyezett Tagozataként 25 tanulóval. Először Mórról jártak ki a zeneiskolai tanárok zongora, klarinét, rézfúvós és szolfézs szakokat tanítani. Ez nem bizonyult végleges megoldásnak, ezért az akkori igazgató, Varga Jánosné valamint a községi tanácselnök, Bolereczki István állandó zeneiskolai állásokat hirdetett meg.

A zeneiskola első főállású tanárai: Varga András rézfúvós, Vargáné Mészáros Ilona hegedű-szolfézs szakos, Törökné Nagy Ildikó zongora-szolfézs szakos zeneiskola tanárok voltak. A Varga házaspár elköltözése után megszűnt a hegedű tanszak, a rézfúvósokat pedig másodállásban főleg katonazenészek oktatták. A felsorolt tanszakokon kívül tanulhattak a gyerekeink tangóharmonikázni, furulyázni is.

1993-ban Törökné Nagy Ildikó helyett Manvalján Izabella lett a zongora (később szintetizátor is) és szolfézs tanár. 1994-től pedig az Acsai- házaspár alkalmazásával a fúvós tanszak fejlődése töretlen. Növendékeiknek nagy biztatást jelent a Móri Ifjúsági Zenekarban való szereplés.

Az 1997/98-as tanévtől a zeneiskola a Bakonycsernyei Általános Iskola része, tagozata. Tagozatvezetője: Bartha Melinda ének szakos tanárnő. A zenetanulás lehetőségeivel 50-60 tanuló él évenként. A 2020/2021-es tanévtől a zeneiskola átkerült a Móri Pászti Miklós Zeneiskolához, a zenei oktatás továbbra is intézményünkben történik. A változás miatt megváltozott intézményünk neve: Bakonycsernyei Általános Iskola.

A zeneiskola szerepe, jelentősége Bakonycsernyén szinte felmérhetetlen. Azonkívül, hogy az iskola tanulóink ötödrésze zeneiskolás, és megismerkedik a zene szépségeivel, a zenéléssel önmagának, szűkebb és tágabb környezetének örömöt tud szerezni, a zene szeretete által jobbá, elfogadóbbá, toleránsabbá válik. (Talán ezért is kevesebb az iskolai erőszak iskolánkban, mint országosan!)

Zeneiskolánkból kiváló zenészek indultak el: Kéri Gerzson zongoraművész, Pfiffel Zsuzsanna zenetanár.